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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  16/04/2024
Actualizado :  16/04/2024
Tipo de producción científica :  Abstracts/Resúmenes
Autor :  VILLAR, A.; FRESIA, P.; CENTURIÓN, C.; TAVARES, E.; ABREO, E.
Afiliación :  H. ANDRÉS VILLAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PABLO FRESIA, Unidad Mixta UMPI, Institut Pasteur Montevideo + INIA, Montevideo, Uruguay; C. CENTURIÓN, UPM Biofore Uruguay; E. TAVARES, UPM Biofore Uruguay; EDUARDO RAUL ABREO GIMENEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  P41. Comunidad microbiana asociada a clones de Eucalyptus dunnii y su efecto en el enraizamiento y sanidad de las estacas en vivero. [Poster].
Complemento del título :  Posters.
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  In: Sociedad Uruguaya de Fitopatología (SUFIT). Jornada Uruguaya de Fitopatología, 7., Jornada Uruguaya de Protección Vegetal, 5., 10 noviembre 2023, Montevideo, Uruguay. Libro de resúmenes. 30 años SUFIT, 1993-2023. Montevideo (UY): Sociedad Uruguay de Fitopatología (SUFIT), 2023. p. 67.
Idioma :  Español
Notas :  Financiamiento: UPM Biofore Uruguay; Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria. -- Autor correspondencia: E-mail: avillar@inia.org.uy
Contenido :  Eucalyptus dunnii es una de las especies forestales más cultivadas en Uruguay. Su producción clonal tiene varias ventajas productivas. Sin embargo, la productividad en viveros de multiplicación clonal es baja, debido principalmente al deficiente enraizamiento de sus estacas y a las pérdidas ocasionadas por patógenos como Calonectria. Asimismo, estudios han demostrado que bacterias y hongos pueden ser utilizados para mejorar el enraizamiento de las estacas de Eucalyptus y disminuir las pérdidas por enfermedades. Este trabajo tiene como objetivo identificar microorganismos asociados positiva o negativamente al enraizamiento de las estacas, y obtener cepas que puedan ser utilizadas para mejorar la sanidad y/o el enraizamiento de E. dunnii. E
Palabras claves :  PLATAFORMA DE BIOINSUMOS - INIA; SISTEMA FORESTAL - INIA.
Thesagro :  EUCALYPTUS DUNNII.
Asunto categoría :  K01 Ciencias forestales - Aspectos generales
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17601/1/SUFIT-2023-P41.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103931 - 1PXIPC - DDSUFIT-Jornadas-Fitopatología-2023RBI-LB

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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela.
Fecha actual :  02/04/2020
Actualizado :  24/02/2022
Tipo de producción científica :  Capítulo en Libro Técnico-Científico
Autor :  JOHANSSON, E.; BRANLARD, G.; CUNIBERTI, M.; FLAGELLA, Z.; HÜSKEN, A.; NURIT, E.; PEÑA, R.J.; SISSONS, M.; VÁZQUEZ, D.
Afiliación :  EVA JOHANSSON, Department of Plant BreedingThe Swedish University of Agricultural Sciences, Alnarp,Sweden.; GÉRARD BRANLARD, INRAE, UCA UMR1095 GDEC Clermont-Ferrand, France.; MARTA CUNIBERTI, Wheat and Soybean Quality Lab, National Institute of Agriculture Technology (INTA). Marcos Juárez, órdoba,Argentina.; ZINA FLAGELLA, Department of Agricultural, Food and Environmental SciencesUniversity of Foggia, Foggia, Italy.; ALEXANDRA HÜSKEN, Department of Safety and Quality of CerealsMax Rubner-Institut, Federal Research Institute of Nutrition and Food Detmold, Germany.; ERIC NURIT, Mazan,France.; ROBERTO JAVIER PEÑA, International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT)Texcoco, Mexico.; MIKE SISSONS, NSW Department of Primary IndustriesTamworth Centre for Crop Improvement Calala,Australia.; DANIEL VÁZQUEZ PEYRONEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Genotypic and Environmental Effects on Wheat Technological and Nutritional Quality.
Fecha de publicación :  2020
Fuente / Imprenta :  In: Igrejas G., Ikeda T., Guzmán C. (eds). Wheat Quality For Improving Processing And Human Health. Cham:Springer. Doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-34163-3_8
Páginas :  p. 171-204.
ISBN :  978-3-030-34163-3 (eBook)
DOI :  10.1007/978-3-030-34163-3_8
Idioma :  Inglés
Notas :  Article histotory: First Online: 18 March 2020.
Contenido :  Abstract: Technological (processing performance and end-product) and nutritional quality of wheat is in principle determined by a number of compounds within the wheat grain, including proteins, polysaccharides, lipids, minerals, heavy metals, vitamins and phytochemicals, effecting these characters. The genotype and environment is of similar importance for the determination of the content and composition of these compounds. Furthermore, the interaction between genotypes and the cultivation environment may play a significant role. Many studies have evaluated whether the genotype or the environment plays the major role in determining the content of the mentioned compounds. An overall conclusion of these studies is that except for compounds encoded by single major genes, importance of certain factors mainly depend on how wide environments and how diverse cultivars are within these comparative studies. Comparing environments all over, e.g. across Latin America, ends up with a high significance of the environment while large studies including genotypes of wide genetic background result in a significant role for the genotype. In addition, for some technological properties and components, genotype has a higher effect (e.g. grain hardness and gluten proteins), while environment influences stronger on others (e.g. protein and mineral content).Content and concentration of proteins, but also to some extent of starch, some non-starch polysaccharides and lipids, are essential in determini... Presentar Todo
Palabras claves :  BIOACTIVE COMPOUNDS; CULTIVAR X ENVIRONMENTAL; END-USE QUALITY; GENOTIPO X AMBIENTE; INTERACTIONS; MINERALS; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; PROCESSING; PROTEINS; WHEAT.
Thesagro :  TRIGO.
Asunto categoría :  F30 Genética vegetal y fitomejoramiento
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA La Estanzuela (LE)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LE103109 - 1PXIPL - DD
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